Geçtiğimiz hafta Kapital-Mediacat grubunun düzenlediği Marketing Forum 2008’e katıldım. 3 senedir düzenli olarak katıldığım forumlara nazaran bu forumda oldukça ilgimi çeken bir konu söz konusuydu. Geçtiğimiz sene unilever’in bir yarışması için mağaza içi reklamcılık üstüne oldukça araştırma yapmıştım. RMS Instore Ltd.in kurucusu ve başkanı ayrıca POPAI İngiltere ve İrlanda Direktörü Guy Vaughan’ın “Instore Marketing ve Müşteri Trendleri” konusunda yaptığı sunum oldukça hoşuma gitti.

Oldum olası reklamcılığın yaratılıktan ziyade bir rasyonelin görselleştirilmesi olduğuna inanmışımdır. Öyle ki Saygıdeğer Vaughan’ bu düşüncemin pekişmesini sağlayan mağaza içi reklamcılığın aslında 2 tabela, ya da reyona sadece ürünleri dizmekten ibaret olmadığını anlattı.

POPAI olarak Türkiye’de de hizmet vermekteler. Şirket olarak sizin ürününüzü önce özümseyip daha sonra satışa sunduğunuz yerlerin listesini alarak araştırma yapıyorlar. Zaten ellerinde alışveriş sırasında karar sürecini etkileyen faktörlere dahil genel araştırmalar var. Karar sürecinin %70’inin alışveriş sırasında verilmesi, ya da çok yukarı ya da aşağıya konulan görsel reklamların hiç etkilemediği. Bu araştırmaları yapabilmek için öncelikle alışveriş yapan insanları kategorilendirmişler. Bu kategorilere göre seçtikleri kişilere üstünde kamera olan bir gözlük takıyolar ve insanları markete alışverişe bırakıyolar. Hangi reyonda ne kadar durduklarından tutun, hangi reklamın ilgisini çektiğine, hangi rafı daha tercih edilir olduğuna, markete girince insanlar düzmü gidiyor yoksa sağa solamı dönüyolar gibi birçok ölçümlemeye ulaşmışlar. Bu ölçümlemeleri markanın beklentileri ve olanaklarına göre düzenleyerek o ürün için en doğru satış stratejisini belirliyolar.

Pazarlamanın nasıl bir noktada olduğunu açıkça gösteriyor. Artık yaratıcı, ilgi çekici reklamlar, parlak ambalajlarla satış yapılmıyor işin bu kısımlarından daha çok bir rasyonel üstünden yapılması gerekiyor. Hem tüketicini, hemde satıcının bilinçlenmesi ve kızışan rekabet ortamı farklı pazarlama stratejilerinin artmasına neden oluyor. Tüketicilerin artık çok daha dikkatli olması gerekiyor gizli şekilde psikolojiniz üstünde etki yaratarak sizin karar sürecinizi etkiliyor.

Sunumdan notlar ise;

Markalar için;
Bireysel veya toplu gösterim alanlarının etkinliğini kategorilere ayırarak ya da diğer rakipleri araştırarak karşılaştır,
Stratejilerini kategorilendirip, mağaza içindeki diğer rakiplerine göre hangi konumda olduğunun analizini yaparak ne kadar etkili olduğunu ölç,
Kampanyayı planlı ve takip ederek yürüt,
Çıkan sonuçlara göre kampanya bütçeni optimize ederek olanakların doğrultusunda en etkili yönteme konsantre ol.

Müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için;
Mağazandaki müşteriler hakkında bilgi sahibi ol,
Pazarlama ve Parekende Pazarlama Stratejilerini takip et,
Pazarlama ve Parekende Pazarlama Stratejilerini Medya iletişim kanallarıyla entegre yürüt,
Uygulanan her stratejiden daha sonrası için bir sonuç çıkart,
Stratijiler üsrüne pratik yap,
Herşeyi ölçümle!